Czym jest fosforan potasu?

Fosforan potasu, powszechnie znany jako E340, to nieorganiczny chemiczny związek, który naturalnie występuje w organizmie i jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania.

Stabilizuje on głównie kwasowość i wilgotność żywności, reguluje pH i pełni funkcję chelatującą, czyli wiążącą jony metali. Zwiększa także aktywność przeciwutleniaczy.

Zastosowanie fosforanu potasu

Fosforan potasu jest bardzo często dodawany do produktów spożywczych, najczęściej tych typu instant, kawy rozpuszczalnej, napojów, czy mięsa. Prawo unijne ściśle kontroluje ilość fosforanu, którą można dodać do żywności.

Jako suplement diety jest nieco bardziej trudno dostępny. Stosowany jest głównie przez sportowców, aby opóźnić zmęczenie organizmu i poprawienie ogólnej wydajności.

 

Fosforan potasu a zdrowie

Maksymalna tolerancja w dziennym spożyciu fosforanu potasu to 70mg na 1kg masy ciała. Nadmiar może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego.

Posiada on status GRAS, czyli jest powszechnie uznany za substancję bezpieczną. Świadczy o tym między innymi dodawanie go również do produktów dla niemowląt. Nie wpływa na mutacje w DNA, nie powoduje skutków ubocznych, ma bardzo niską toksyczność, a jego dawka śmiertelna to ok 3000mg na 1kg masy ciała.

 

Jakie korzyści niesie ze sobą spożycie fosforanu potasu?

Fosforany są źródłem fosforu, budującego zęby i kości. Biorą udział w różnych przemianach metabolicznych, a ich przyswajanie nie wpływa w żaden negatywny sposób na płód u kobiet w ciąży. Ich nadmiar zmniejsza przyswajalność wapnia, ale spożywany z umiarem nie wpływa w zły sposób na nasze zdrowie.

 

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Zdrowie i Uroda

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Analiza kosztów: porównanie długoterminowych kosztów wypożyczenia vs. zakupu sprzętu budowlanego

Decyzja między wypożyczeniem a zakupem sprzętu budowlanego może mieć długofalowe skutki fi…