Stosowanie gliceryny paszowej na gospodarstwach rolnych jest coraz bardziej powszechnym procesem. Tyczy się to przede wszystkim hodowli krów mlecznych. Gliceryna jest idealnym dodatkiem do pasz, ponieważ zwiększa w nich koncentrację energii. Dzięki temu zainteresowani mają stuprocentową pewność tego, że nie oddziałują negatywnie na swoje zwierzęta i nie wpływają źle na ich zdrowie oraz funkcjonowanie. Zapobiega się w ten sposób ketozie.
Gliceryna paszowa – jakimi zaletami się charakteryzuje?
Gliceryna paszowa charakteryzuje się kilkoma istotnymi zaletami. To dodatek energetyczny, stosowany zwłaszcza w przypadku kiszonek, które nie mają w sobie zbyt dużych pokładów skrobi. Dodatkowo jest idealnym wyborem w przypadku nadmiaru włókna w codziennej dawce. Pasza dla zwierząt poprawia także swoją smakowość, więc właściciele gospodarstw rolnych mogą mieć pewność, że ich krowy mleczne będą się prawidłowo odżywiały, a co za tym idzie nie będzie żadnych zaburzeń w dostawie świeżego mleka. Gliceryna nadaje paszom słodkiego smaku. Glicerynę należy jednak podawać w odpowiednich ilościach, dostosowując się do ulotek, które są do niej dołączane.
Gliceryna paszowa – kiedy powinna być stosowana?
Gliceryna paszowa powinna być stosowana przede wszystkim w okresie wycieleniowym. Podawanie jej można kontynuować również w przypadku niskiego poboru paszy, co właściciel gospodarstwa rolnego może zauważyć podczas codziennych obchodów. Dzięki glicerynie paszowej proces odżywiania własnych krów mlecznych nie będzie w żadnym stopniu zaburzony, a przy okazji będzie miało się pewność tego, że składniki odżywcze dostarczane krowom będą najwyższej jakości i im nie zaszkodzą. Dzienna dawka gliceryny paszowej powinna wynosić około 200-250 g na dzień. Produkt jest całkowicie bezpieczny w stosowaniu, a ponadto posiada wszelkie certyfikaty jakości. Atutem jest również to, że nie zawiera w sobie żadnych niebezpiecznych konserwantów oraz substancji, które są genetycznie modyfikowane. Warto więc stosować go na terenie swoich gospodarstw rolnych.