Kawa dla wielu osób stanowi nieodłączny element życia codziennego. Bardzo często od kawy rozpoczynamy dzień. Napój ten pijemy również podczas relaksu, spotkań towarzyskich i służbowych, podczas zmęczenia itd. Trudno nam jest wyobrazić sobie życie bez kawy przy tak ogromnym jej zastosowaniu. Okazuje się, iż wbrew pozorom kawa dla miłośnika roślin może być czymś więcej, niż przepysznym napojem.  Warto dzielić się z ukochanymi roślinkami tym, co najlepsze, czyli dobrze zaparzoną kawą, a raczej pozostałościami po niej.

Fusy pozostałe po zaparzeniu kawy zawierają pożywne dla roślin substancje, takie jak związki azotu. Poza azotem kawa, pomimo tego, że z ludzkiego organizmu wypłukuje je, zawiera również wapń i magnez, charakteryzujące się pozytywnym wpływem dla naszych paprotek, petunii i innego rodzaju żywego i zielonego doniczkowego życia. Warto więc pić kawę nie tylko dla smaku, samopoczucia i kofeiny. Dla ogrodników może mieć większe znaczenie!

Jak przygotować nawóz z kawy?

Kawowy nawóz przed zastosowaniem powinien być silnie rozcieńczony wodą. Większość przepisów sugeruje rozcieńczenie fusów kawowych w stosunku 1:4. Co oznacza, iż aby przykładowo przygotować 500 ml nawozu, należy w 400 ml wody rozcieńczyć 100 ml kawy. Dla wyjątkowo pedantycznych kawowych ogrodników polecamy zastosowanie popularnej miary kuchennej. Dla mniej dokładnych wystarczy pół litrowa butelka po wodzie w 1/5 wypełniona kawą i dopełniona wodą.

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Porady

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Ściany fundamentowe

Po wymurowaniu ścian fundamentowych trzeba sprawdzić czy są one równe i zgodne z wymiarami…